De Random Number Generator (RNG) is eigenlijk het meest belangrijke stukje software tijdens het online gokken. Zoals je weet is er bij elk spel een uitkomst, welke kaart er getrokken word, hoeveel ogen je gooit met de dobbelsteen, waar het balletje valt of op welk moment de rol van de speelautomaat stil valt. Bij live spellen gebeurt dit door een manuele handeling van de dealer of en mechanische constructie (denk hierbij aan de ouderwetse gokkast).

Willekeurige uitkomsten

Online gokken en de Random Number Generator (in het Nederlands Willekeurige Nummer Generator) zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder de RNG is het onmogelijk om de uitkomsten op een eerlijke manier te bewerkstelligen. De software is volgens een bepaalde constructie geschreven en door middel van het combineren van cryptologische applicaties zijn de codes vrijwel niet te kraken en dit garandeert jou als speler dat de uitkomst inderdaad willekeurig is en daarmee verzeker jij je als speler van een willekeurig uitkomst. Elke WNG is uitvoerig getest op de theoretische mogelijkheden van de uitkomsten. Voordat een WNG daadwerkelijk in de praktijk toegepast wordt hebben duizenden theoretische test aangetoond dat de uitkomsten inderdaad willekeurig zijn. Een eindeloze reeks statistieken levert het bewijs dat een WNG ook daadwerkelijk een willekeurige uitkomst biedt. De willekeurige uitkomsten hangen niet allen af van de WNG maar ook van het spel dat gespeeld wordt. Bij Blackjack is de uitkomst van de kaarten bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal kaartspellen dat men gebruikt. Je kunt voor jezelf uitrekenen dat het aantal azen dat je kunt krijgen bij 1 spel beduidend minder is dat het aantal azen dat je kunt krijgen als er gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld 6 spellen. Hetzelfde geldt voor het spel Roulette, de Franse of Amerikaanse versie hebben verhoudingsgewijs een andere percentage uitkomst door gebruik te maken van de dubbele nul bij de Amerikaanse versie. Door gebruik te maken van deze dubbele 0 is het huisvoordeel bij de Amerikaanse versie licht hoger dan die bij Frans Roulette.

Techniek achter de Random Number Generator

Eigenlijk is de techniek achter de Random Number Generator vrij simpel. Een speciaal programma berekend volgens en bepaalt patroon wat de willekeur (toeval) is hoe een dobbelsteen valt. In theorie kan een dobbelsteen wel duizend keer achter elkaar op 6 vallen maar het is tevens mogelijk dat een oneindige reeks van opeenvolgende nummers valt, 1, 2, 3, 4, 5, 6 en dan weer opnieuw. Dit is willekeur. De kans dat dit echter gebeurt is vrijwel nihil, statistische berekeningen laten zien dat 0.0000000000001 een reële kans is. Hier uit kan je opmaken dat de kans dat jij de Chinese Staatsloterij wint terwijl je eigenlijk geen lot hebt nog groter is. Bovenstaande is nu precies wat en random number generator programma uitrekent, hoe groot is de kans dat de uitkomst ook daadwerkelijk toeval is en hoe zorg ik er dan ook voor dat die uitkomst ook “valt”. Een uniek stukje software die de eigenschap heeft die het online gokken zo interessant maakt. Niemand zou tenslotte een spel spelen als de uitkomst al van tevoren vast lag. Dit zou gauw gaan vervelen en de “eerlijkheid” is natuurlijk ook alles bepalend voor een geluksdag tijdens een avondje gokken. Als je zelf meer wilt lezen over willekeur, programma’s en uitkomsten dan kan dat via random.org, electronisch dobbelen, kaarten, wiskundige berekeningen alles kan er zonder dat je aan het gokken bent.