Darts – Het populaire spel uit het café is nu ook op de computer te spelen en nog voor echt geld ook. Darten op de computer vraagt bijna evenveel precisie en vaardigheid als dat je echt zou spelen. Afhankelijk van het gekozen spel (301, 501, 801, Cricket) en de vaardigheid van de spelers kan de speeltijd behoorlijk oplopen. Alle spelvarianten, behalve cricket, kunnen door 2, 3 of 4 spelers worden gespeeld. Bij cricket spelen er ofwel twee spelers tegen elkaar of spelen er vier spelers in twee teams. De organisator van het spel kan zelf kiezen hoeveel spelers er mogen meespelen.

Darts spelen op de computer

Elke speler krijgt per ronde drie pijlen en dient alle drie de pijlen te werpen in het bord. Met de muis stuur en gooi je de pijl. Het doel van de darts spellen 301, 501 en 801 is om met zo weinig mogelijk worpen op 0 punten te komen. Elke ronde word het totaal van de drie pijlen bij elkaar opgeteld en wordt dit van het totaal afgetrokken, want bij darts telt men terug. Bij de spelvariant cricket moet het gegeven veld driemaal worden geraakt. Ga nu darts spelen op de computer en win nog echt geld ook! (zonder geld spelen kan natuurlijk ook)

Het dartbord
In het midden van het dartbord liggen twee ringen, de middelste heet de “Bull’s Eye” en rondom liggen er vlakken die elk één van twintig nummers hebben. De kleine velden op het dartbord die verdeelt zijn in rood en groen tellen driedubbel (binnenste ring) of dubbel (buitenste ring). Gooi je dus in de binnenste ring van getal 20, dan is deze treffer 3×20=60 punten waard. Zoals geschreven heeft de Bull’s eye twee ringen, de binnenste Bull (rood) is 50 punten, en de buitenste Bull (groen) is 25 punten waard.

Gooien van een dart
Als het jouw beurt is om je dartpijltjes te gooien dan lichten zowel de rand van het dartbord als jouw dartpijl op in je eigen kleur. De eerste pijlen werp je simpelweg af door op de linkermuis knop te drukken. De dart schiet dan richting het dartbord en zal ongeveer daar landen waar de dart was op het moment van klikken op de muis. Darten op de computer is leuk en je zult het gooien snel onder de knie hebben! Ben jij er goed in probeer dan te darten voor echt geld en win geld van je tegenstanders!

Snelheid en trefhoek
Als je een ervaren darter bent dan kun je de volgende stappen van het sturen van de darts gaan uitproberen. Je kunt namelijk ook de snelheid van de darts bepalen met de muis. Om dit te regelen hou de linker muisknop ingedrukt. Je ziet dan snelheidsmeter, die zich links van de pijl bevind, op en neer gaan zolang je de muisknop ingedrukt blijft houden. Op het moment dat jij de muisknop loslaat dan schiet de dart weg met de snelheid die in snelheidsmeter aangegeven werd. Hoe hoger de snelheid hoe korter de hoek en als de snelheidsmeter helemaal beneden staat, dan is de snelheid lager en de hoek steiler. Nu je de combinatie van richting en snelheid onder de knie hebt kun je nog accurater gaan werpen en zal darten op de computer het echte darten benaderen. Met de juiste techniek is het mogelijk om onder verschillende hoeken te gooien en daardoor kun je meer pijlen op een kleiner gedeelte plaatsen.

Rooster
Net als met echt darten is het mogelijk om je darts op het rooster te gooien. Gooi je op het verkeerde moment, met de foute snelheid of verkeerde invalshoek, dan kan het dus voorkomen dat je rooster treft. Als dit gebeurt en je dart valt eruit dan krijg je daar geen punten voor. Je mag natuurlijk wel je beurt afmaken. Elke speler gooit drie darts of ze nu in het bord of tegen het rooster gaan.

Spelvarianten
Darten met de 301, 501, 801 spellen is simpel gebaseerd op terug tellen. Bij alle drie de varianten van het dartspel is het doel van het spel om met zo weinig mogelijk worpen het puntenaantal waar elke speler op begint (301, 501 of 801) naar 0 te spelen. Elke ronde heft elke deelnemende speler drie pijlen en iedereen ooit net zo lang door totdat de eerste speler op 0 is geëindigd. Let op: de winnaar moet het vereiste puntenaantal gooien om het spel te beëindigen, anders is de volgende speler aan de beurt. De regels voor computer darts zijn dus hetzelfde als de reguliere regels.

Voorbeelden:
* De eerste pijl treft een lichtblauw veld in de sector van nummer 5, de tweede treft het kleine groene veld in de sector van nummer 20 (telt drievoudig) en de derde springt van het rooster weg en blijft niet steken. Het resultaat is: 5 + 3×20 + 0 = 65 punten voor deze worp (3 pijlen gelden bij het dartspel als een worp)

* De eerste pijl treft de buitenste gekleurde ring in de sector van nummer 18 (telt dubbel), de tweede pijl komt precies in de bullseye (rood) terecht en de derde pijl treft het donkerblauwe veld in de sektor van nummer 3. Het resultaat is: 2×18 + 50 + 3 = 89 punten voor deze worp

Cricket
Bij deze spelvariant is bedoeling om de nummers 15 tot 20 en de bullseye elk driemaal te treffen. Hierbij geldt dat wanneer de dubbel wordt geraakt dit als 2 treffers geldt, en de triple als 3 treffers. Heb je een veld 3x geraakt dan geldt dit als ‘gesloten’. Raak je een veld vaker als driemaal voordat een andere speler het veld ook kan sluiten, dan worden deze punten als extra punten geteld.

De speler die als eerste alle velden heeft gesloten en evenveel of meer extra punten als de tegenstanders kon behalen, wint.

Als je dus bijvoorbeeld de 20 gelijk in de eerste ronde 5x raakt (bijvoorbeeld als de eerste pijl de dubbel treft en de tweede pijl de triple) dan heb je de 20 gesloten en 40 extra punten behaald. Je kunt nu bepalen of je met de derde pijl nog meer punten verzamelt of andere velden (15-19 of bullseye) probeert te raken.

Er zijn ook nog wat extra-instellingen voor de spellen 301, 501, 801. Zo kan de speler die het spel heeft gestart de volgende instellingen veranderen.

double in:
Kiest je deze instelling dan moet ieder speler allereerst een dubbel treffen, pas daarna tellen alle gegooide punten. Is deze instelling niet gekozen, dan tellen de punten vanaf de eerst pijl.

double out:
Je kunt het spel beëindigen met een veld dat dubbel telt.

master out:
Met deze instelling, wordt het spel beëindigd met een veld dat dubbel of triple telt.

straight out:
Met deze instelling maakt het niet uit met welk veld 0 punten worden behaald.

Zo zie je dat je met darten op de computer heel veel verschillende mogelijkheden hebt om je favoriete spel te spelen. Als jij regelmatig darts speelt is deze computer variant zeker het proberen waard. Speel nu online darts bij Stargames en laat zien dat jij beter bent dan je tegenstander.