Mens erger je niet is waarschijnlijk het meest gespeelde spel in de Nederlandse geschiedenis en nu is het ook online te spelen. Hoewel het spel in deze variant geen ‘Mens erger Je Niet’ heet is het toch echt het spel dat we allemaal zo goed kennen. Een belangrijk punt dat we wel even willen vermelden is dat je deze variant (met de naam Pachisi) ook voor echt geld kunt spelen en dat betekent automatisch dat je 18 jaar of ouder moet zijn

Mens erger je niet direct spelen

Mens erger je niet

Pachisi of Mens Erger je Niet?!

Beginnen met het spel

Je begint het spel Pachisi door te klikken op “Nieuw spel”. Je hebt direct de keuze om te selecteren wie je wel en niet aan de speeltafel plaats wilt laten nemen. Je kunt er voor kiezen om de Mens Erger je Niet tafel open te stellen voor vrienden, of voor iedereen die mee wil doen. Ook kun je selecteren op kwaliteit van de speler en hoe goed hij of zij het spel kent. Je kan er dus voor kiezen om het op te nemen tegen de echte ‘Mens Erger je Niet‘ professionals.

Spelregels
Pachisi het spel dat wij kennen onder de naam Mens Erger je Niet is een bordspel voor 2 tot 4 spelers. Elke deelnemer ontvangt 4 pionnen van één en dezelfde kleur. Elke speler gooit een keer met de dobbelsteen en diegene die het hoogste gooit mag het spel beginnen. Elke worp volg je op met het nemen van de stappen die je gegooid hebt. Als je op een pion van een tegenstander komt dan moet hij deze weer in het starthokje plaatsen. Dit geldt echter alleen als de pion van de tegenstander op het hokje staat waar jij op uitkomt door de gegooide ogen te volgen. Pionnen die je onderweg tegenkomt ga je gewoon overheen. (Het is niet verplicht om te slaan als je op het hokje van de tegenstander komt. Zolang er nog stenen in het “huis” zijn moeten deze, zodra de mogelijkheid er is (als men een 6 gooit) aan het begin van het looppad gezet worden.

6 is nog een keer gooien
Mens erger je nietElke speler die een 6 gooit mag het aantal ogen verplaatsen en dan nog een keer gooien. Voor elke 6 die hij of zij gooit geldt hetzelfde en als je dus veel zessen gooit dan schiet je snel op bij Mens erger je niet.

Er zijn verhalen bekend van speler die in een paar rondjes alle vier hun pionnen in het thuis hokje hadden. Het thuishokje is het uiteindelijke doel van alle vier je gekleurde pionnen. Je dient de dobbelsteen zo te gooien dat je precies in het einddoel uitkomt.

En aan het einde van het spel kan dit nog wel eens hilarische taferelen opleveren. Het zal niet de eerste keer zijn dat een speler met ‘Mens Erger je Niet’ alle vier zijn pionnnen bij het ‘thuisfront’ heeft staan maar het hem of haar niet lukt om ze allemaal binnen te krijgen. Daarom blijft het spel ook altijd leuk, je kunt nog zoveel geluk hebben en veel zessen gooien je dient ook rekening te houden met je tegenstanders en zorgen dat je niet van het speelbord afgelopen wordt. Want je weet het;”Mens erger je niet!”