Tips en trics online poker

Speel je graag online poker? Maar kom je niet veel verder dan drie keer betten met Azen in je hand? Dan is dit artikel echt iets voor jou. Wij geven je hier tips en trics, zodat je je tegenstander helemaal wegspeelt, zelfs al heb je 5 2 in verschillende kleuren. (In ons vorige poker artikel lees je meer over beginnen met online pokeren)

Agressief spelen of juist niet?

Ten eerste: speel agressief, maar wel met de juiste kaarten op het juiste board. Wees Tight Aggressive, zoals dat heet. Heb je een goede hand, dus bijvoorbeeld Top Pair met een goede kicker, bet! Vooral op een board, waarop de tegenstander ook wel iets gehit heeft (zoals A-Q-9 met twee schoppen). Heb je zelf een matige hand, maar vermoed je dat de tegenstander ook niets heeft, terwijl hij wel bet: raise (en hij zal folden)! Heb je een draw: raise (en hij zal folden. Of callen en dan heb je nog flink wat outs om te winnen). Kortom: ga niet limpend, check callend een beetje zitten wachten tot je een pair of flush hit. Om dan toch maar te folden op de river als dat niet is gelukt. Daar ga je geen geld mee verdienen.

Van welke positie zit je goed

De positie is belangrijk. Op welke plaats zit je aan tafel? Elke positie heeft zijn eigen raise range pre-flop. Als je Under the gun (eerste positie) zit, raise je niet veel meer dan AT van dezelfde soort (suited). Maar zit je op de Button of de Small blind dan kun je een stuk meer openen, bijvoorbeeld 8-7 suited. Dat komt, omdat er minder mensen na je komen dus de kans groter is dat je een fold krijgt en de blinds pakt. Ook kun je veel effectiever een hand callen op de Button of Cut off. Het speelt namelijk een stuk gemakkelijker als je in positie zit. Dat wil zeggen dat je tegenstander eerst een beslissing moet maken op de flop en jij op basis van zijn actie, kunt beslissen. Denk dus na over wat je doet in welke positie en zorg dat je zo vaak mogelijk in positie zit ten opzichte van je tegenstander.

Bluffen helpt, ook als niet bluft 😉

pokerenBluffen gebeurt, behalve op de flop, minder vaak dan je denkt. Het loopt ook snel in de gaten als je veel bluft, dus je zult veel verliezen. Bepaalde boards zijn echter uitermate geschikt om op te bluffen. In ieder geval kun je op de flop wel een c-betje doen, zonder al te veel bijzonders in je hand.

Of je dan op de turn doorbet, is de vraag. Was je c-bet ongeloofwaardig (bijvoorbeeld op een paired board met lage kaarten), bet dan door. Loopt het board op (dus lag er eerst alleen 4-7-10, en komt daar nu een vrouw bij) bet dan ook af en toe eens door.

Soms zul je nog een laatste flinke bet doen op de river, maar alleen op specifieke boards en met een gezonde dosis lef. Verder moet je na een c-bet, die niet tot een fold heeft geleid, vaak opgeven. Je tegenstander heeft wellicht gewoon Top Pair.

Check op tijd

  • Ten eerste: check op de goede momenten: heb je een middle pair, een slechte draw, check achter in positie. Check call uit positie. Wees dus niet te wild met je middelmatige handen, die nog wel show down value hebben of die je gewoon moet opgeven (vergeet ook niet te folden met niks).
  • Ten tweede: wees creatief. Heb je Azen, terwijl er op het board echt niets connected of suited ligt, laat staan een plaatje. Ga dan niet betten, je krijgt gegarandeerd een fold. Check eens een keer, check misschien zelfs nog eens een keer (under-represent je hand). Een over-aggressieve gekkie, kan op de river zomaar zijn hele stack er in gooien. Je hoeft alleen maar af te callen en tingeling kassa.

Je wilt mensen te slim af zijn, ze doen geloven dat je niet hebt wat je hebt. Daarvoor zijn allerlei bet, raise, check-raise en call opties geoorloofd. Maar kijk altijd naar wat je in je hand hebt, wie je tegenstander is, in welke positie je zit en vooral hoe het board er uit ziet. Niet elke kaart is geschikt voor een bluf en niet elk board geschikt voor een bet.

Oh ja en een laatste tip: don’t limp, you monkey! 😉   

 

Lees meer in deel 1