Aanstaande zaterdag, 28 Mei 2011 zal de Finale van de Champions League plaatsvinden. De wedstrijd van dit seizoen de clash tussen FC Barcelona en Manchester United. Hoewel de wedstrijd plaats zal vinden op neutraal terrein is het wel aannemelijk dat Manchester United een soort van thuiswedstrijd kan verwachten. Het is uiteindelijk wel de Engelse hoofdstad Londen waar Manchester de “gasten” uit Spanje ontvangt. In de geschiedenis van de Champions League (en zijn voorganger de Europa Cup 1), kwam het zeven keer voor dat de “thuisploeg” won als de finale in het thuisland gehouden werd. Zeven uit elf is geen slechte score dus dat pleit niet in het voordeel van Barcelona.

Het is ook het duel tussen twee grote trainers. Sir Alex Ferguson, op de bank van Manchester United, heeft een nieuw tijdperk zijn intrede laten doen bij de Mancunians en wellicht daarmee de eerste stappen gezet naar de volgende Europese overwinning in een finale. Pep Guardiola die in heel Europa indruk maakt met zijn manier van trainen, met als resultaat het moderne oogstrelende spel van Barcelona, hoopt natuurlijk ook een Cup met de grote oren mee naar huis te nemen . In hoeverre de twee elkaar benaderen of aftroeven zal Zaterdag avond blijken. Er kan er maar één de beste zijn, wat niet betekent dat die ook de Cup zal winnen.

De scheidsrechter van de finale van de UEFA Champions League van deze editie, seizoen 2010/2011 in Londen, is Viktor Kassai. De Hongaar heeft al de wedstrijd Manchester United – FC Valencia gefloten tijdens een eerdere ronde. DE aftrap voor de finale is om 20:45.

FC Barcelona:
Na het nieuws van een vulkaanuitbarsting op IJsland heeft Barcelona snel gereageerd, uit angst voor problemen met de vlucht naar Londen reisden ze een dag eerder af dan geplan. Sinds dinsdagavond is het team van coach Pep Guardiola in Engeland. De coach toonde zich wel bezorgd om de supporters. Hij vreest dat de supporters van zijn team niet bij de wedstrijd zouden kunnen zijn inde Engelse hoofdstad in verband met de aswolk die richting Engeland dreef. Volgens de berichten van vandaag valt het dit keer mee en zullen de taferelen van vorig jaar na de uitbarsting op IJsland zich niet herhalen.

Sinds het afgelopen weekend is in Spanje het voetbalseizoen voorbij en is Barcelona weer kampioen van Spanje. De laatste ronde van de Primera Division speelde Barcelona een uitwedstrijd bij Malaga. Met een duidelijke overwinning (3-1) met doelpunten van Bojan, Affelay en Marc Bartra (van het tweede team) sloot de Spaanse kampioen het seizoen af met 96 punten. 30 gewonnen en slechts 2 nederlagen van 38 wedstrijden in het seizoen laat zien welk positie FC Barcelona op nationaal niveau inneemt. Alleen in de bekerfinale moest het een nederlaag toestaan, uitgerekend aan de aartsrivalen Real Madrid.
In de Champions League had Barcelona aanvankelijk enkele problemen. In een gecomplicerende groep speelde ze tegen Panathinaikos Athene, Rubin Kazan en FC Kopenhagen. Vooral in de wedstrijden buiten Camp Nou had het elftal moeite: in Kopenhagen en in Kazan speelde ze gelijk  (1:1, 1:1), in Athene won men (2-0). Thuis zijn er geen grote problemen geweest met de tegenstanders.

In de tweede ronde van dit seizoen was het netjes to the point. Dus ook voor FC Barcelona, ​​Arsenal werd over twee wedstrijden ingerekend. Bij Arsenal uit hadden ze overigens de enige nederlaag in de Champions League (1:2). Aangezien Arsenal in Camp Nou in de return wedstrijd er niet in slaagde om de wedstrijd naar de hand te zetten won Barcelona en kwalificeerde van het team coach Pep Guardiola zich voor de kwartfinales. Doordat er in de achtste finales al veel goede teams uitgeschakeld waren had men in de kwartfinale en relatief makkelijke tegenstander, Shakthar Donetsk uit Oekraïne. In de eerste wedstrijd geprobeerde de Oekrainers nog om mee te spelen met Barca en het voetbal op hetzelfde niveau te ohuden, dit was natuurlijk onmogelijk. Twee nederlagen was het resultaat, 1:5 en 0:1 was het enige perspectief voor de Oekraïners. Voor Barcelona was dit eigenlijk een “wandeling in het park”.

Alleen in de halve finale was het weer tijd om aan het echte werk te beginnen. Tegen de aartsrivalen Real Madrid konden de Catalanen vol aan de bak en dat was nodig ook. Met een veel besproken, maar weinig dubieuze rode kaart tegen Pepe in de eerste etappe in het Stadion Santiago Bernabeu van Real begon Barcelona met een overwinning in de Spaanse hoofdstad (0:2) en waren ze tevreden met een gelijkspel in de return thuis (1-1).

Manchester United:
Slechts twee jaar na de verloren Champions League-finale in Rome tegen FC Barcelona (0-2) heeft Manchester United de kans om een oude rekening te vereffenen. DE vorige keer was de eerste keer dat Manchester United verloor in de finale van de Champions League. In voorgaande finales tegen Benfica (67/68), Bayern München (98/99), en tegen Chelsea ( 07/08’na penalties) wisten de Mancunians de Cup mee naar huis te nemen.

Afgelopen zondag werd het seizoen door het team van Sir Alex Ferguson waardig afgesloten met het kampioenschap in de premier league. Hoewel het kampioenschap al zeker was speelde de mancunians tegen Blackpool  een goede partij en won United met 4-2. Op Old Trafford scoorden voor 75 400 toeschouwers Park, Owen en Anderson. Blackpool scoorde nog een eigen doelpunt. Alex Ferguson trad aan met zijn veredelde B-team. Onder andere Valencia, Hernandez, Carrick, Ferdinand en Giggs kregen rust van de trianer. Wayne Rooney pakte maar zes minuten speeltijd en nam niet echt deel aan het spel.

Het is altijd vreemd om Ferguson te zien starten met soms negen of zelfs tien verschillende nationaliteiten op het veld. Manchester United heeft aan het begin van de Champions League relatief lichte tegenstanders geahd dus kon men het langzaam opbouwen. Veel kracht is er in de groepsfase zeker niet verspeelt. Hoewel ze vier keer wonnen van de zes wedstrijden was het toch vaak spannend. Manchester United speelde drie keer 1-0. Slechts eenmaal scoorden men drie keer, tegen Bursaspor.

De gehele race naar de finale was niet echt om over naar huis te schrijven. In de tweede ronde speelde de Engelsen bij Olympique Marseille tactisch slecht en was een doelpuntloos gelijkspel het enige dat men mee naar Old Trafford kon nemen.  Ze wonnen de return wedstrijd door twee doelpunten van Hernandez (2-1) en kwalificeerden zich voor de kwartfinale. Daar wachten met Chelsea een harde dobber. Met twee overwinningen was het team van Sir Alex Fergusonbeter dan de “andere” Engelsen (01:00, 2:1). De halve finale tegen Schalke 04 in de Arena auf Schalke was er geen vraag wie de betere van de twee teams was (2-0). De return wedstrijd won het B-team nog eenvoudig met een comfortabele 4-1 was kwartfinale een feit.

Head to Head:
De laatste ontmoeting van FC Barcelona en een goed Manchester United in de Champions League Finale 2009 in Rome eindigde in 2-0). Samuel Etoo, in de 10e Minuut en Lionel Messi in de 70e scoorde de doelpunten. Beide teams kunnen deze finale met een overwinning hun vierde Champions League titel binnehalen.

Conclusie:
Beide teams hebben rustig aan gedaan de groepsfase en speelden in de eerste versnelling. Op weg naar de finale hebben zowel Barca (Real Madrid) als Manchester (Chelsea) de nummer twee uit hun eigen competitie uitgeschakeld. Beide teams wisten wel de Nationale titel in hun land te veroveren maar niet de beker. De gelijkenissen tussen de twee teams laat zien dat beiden te maken krijgen met een tegenstander op gelijkwaardig niveau. Terwijl de bookmakers de quotes voor Manchester United thuisvoordeel gunstiger uitpakken dan die voor Barcelona hebben de Spanjaarden meer kans op de eindoverwinning in de finale op topniveau in het Nationale Stadion van Engeland